20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Володимир-Волинське районне управління ГУ Держпродспоживслужби інформує
    Середа, 17 червня 2020 15:04

    Володимир-Волинське районне управління ГУ Держпродспоживслужби інформує

    Щорічно управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби Волинської області проводить міроприємства по обстеженню земель сільськогосподарського призначення на виявлення південноамериканської томатної молі. Провівши обстеження в липні 2019 року, спеціалістами служби вперше було виявлено даний карантинний організм на земельних ділянках, що знаходяться напроти будівль цукрового заводу Володимир-Волинського району на території площею 10 га.

    Південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta Meyr.) є карантинним організмом (комаха), який відсутній в Україні.

    Поширення вказаного карантинного організму може привести до негативних економічних наслідків не тільки Володимир-Волинського району, а й всієї області.

    Південноамериканська томатна міль (Tuta аbsoluta Meyr.)  – карантинний шкідник, який в останні роки виявляється в Україні. Родина шкідника – країни Південної Америки, перші відомості про її знаходження на Європейському континенті надійшли з Іспанії у 2006 р. У 2010 році південноамериканська томатна міль (ПАТМ) вже була виявлена в Болгарії, на Кіпрі, у Німеччині, Іспанії, Угорщині, Ізраїлі, Туреччині та на території України в помідорах, завезених з Іспанії, Туреччини та Нідерландів.

    Цей шкідник вважається одним з найнебезпечніших лускокрилих шкідників томатів. Ушкоджені томатною міллю плоди погано зберігаються, загнивають і втрачають товарну якість, а втрати врожаю можуть складати від 50 до 100 %. Самка відкладає до 260 штук яєць. До яйцекладки приступає на 3- й день після появи. 73% яєць відкладається на листи,  6% - на плоди й стебла. З  яєць, відкладених на плоди, 90% відкладається на чашолистки, 10% - на зелені плоди. Метелик не відкладає яйця на зрілі плоди. За той час, поки плоди дозріють, гусені встигають залишити їх і залялькуватися.

    Гусениці  шкідника можуть харчуватися на всіх частинах рослин томатів і ушкоджувати рослини на всіх стадіях росту. Вони утворюють великі міни на листах, вигризають довгі ходи в стеблах і пагонах, зелених плодах, викликаючи значні втрати  врожаю, як у теплицях, так і у відкритому ґрунті.

    Імаго томатної молі сіруватого кольору (можливі варіації від сріблистого до коричнево - рожевого кольору) із чорними симетричними плямами на передніх, вузьких крилах і довгими ниткоподібними вусиками на голові. Довжина тіла становить близько 6-7 мм. Розмах крил 8-12 мм.

    Яйця кремово-жовтого кольору, мають овально-циліндричну форму, дрібні.  Розташовуються, як правило, на нижній стороні листків.

    Гусениці молодших віків білого або кремового кольору із чорною головою. У міру дорослішання колірне фарбування міняється, тіло здобуває зеленуватий або рожевий колір, а голова коричневий з характерним чорним обідком. Гусениця першого віку має довжину тіла близько 0,9 мм, старших віків 8-9 мм.

    Томатна міль – олігофаг, що живиться на пасльонових культурах (помідори, картопля, баклажани тощо). ПАТМ є комахою з високою швидкістю розмноження – шкідник завершує одне покоління за 28 днів, а плодючість самки становить від 60 до 260 яєць. Після виходу з яєць личинки занурюються  в рослину і починають живитися, створюючи міни в листках, роблячи ходи в стеблах, пагонах, квітках, незрілих плодах, а пізніше – і в зрілих. Міни личинок збільшуються в довжину і ширину в процесі розвитку і живлення личинок. У випадку їх високої чисельності від листя залишаються тільки скелетні жилки і велика кількість екскрементів личинок.

    Найчастіше ушкодження важко помітити. Іноді присутність шкідника визначають по "ошурках" та екскрементах, які гусінь залишила під чашолистками. Гусениць південноамериканської томатної молі можна знайти під чашолистками плодів томатів, та  у галереях під шкуринкою плода.

    Враховуючи велику шкідливість південноамериканської томатної молі, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів. Реальну загрозу становить можливість проникнення цьо­го шкідника до овочевих теплиць, особливо якщо до них потрапляють плоди чи тара імпортного походження. І якщо в теплиці, у разі виявлення шкідника, його можливо знищити за один – два роки (провести, наприклад, виморожу­вання і зміну культури), то у відкритому ґрунті це зробити буде надзвичайно складно у зв’язку з особливостями розвитку молі.

    Заходи по виявленню та локалізації складаються з обстеження, лабораторних підтверджень виявлених шкідників і оголошення запровадження особливого карантинного режиму  на територіях, де виявлено карантинний організм та зон карантинних обмежень на територіях, які межують з зонами карантинного режиму. Чинні заходи мають за мету недопущення розповсюдження регульованого шкідливого організму з вогнищ зараження.

    Заходи  по ліквідації  складаються з комплексу винищувальних заходів. Заходи по запобіганню подальшого поширення - це здійснення державного контролю за дотриманням законодавства з карантину рослин при вирощуванні, заготівлі, вивезенні, ввезенні, перевезенні, зберіганні, переробці, реалізації та використанні з проведенням карантинної сертифікації об'єктів регулювання, які вивозяться із карантинної зони.

    Розповсюдження томатної молі може відбуватися з розсадою і плодами томатів та інших пасльонових культур у всіх фазах розвитку при транспортуванні, тарою. Імаго добре літає і може розповсюджуватись з повітряними масами. Проводити боротьбу з південноамериканською томатною міллю важко, це насамперед пов’язано з її біологічними особливостями. Прихований метод життя гусениць в середині листка чи плоду робить їх доступними лише для системних препаратів. Заляльковування гусениць в ґрунті робить практично неможливу боротьбу з шкідником на цій стадії.

    Садивний матеріал пасльонових та плоди слід завозити із зон вільних від Tuta absoluta. Імпорт плодів томатів та інших пасльонових культур необхідно забороняти з тих країн, де широко розповсюджений шкідник. Проводити обов’язковий моніторинг для своєчасного виявлення шкідника як візуальним методом, так і застосовуючи феромонні пастки. Важливим заходом агротехнічного методу по контролю чисельності молі є сівозміна. У відкритому ґрунті для переривання циклу розвитку шкідника, ґрунт утримується в чистому вигляді, за принципом чорного пару, не менше ніж 6-8 тижнів. Також у місцях поширення томатної молі необхідно уникати спільних посадок ранніх та пізніх сортів, для запобігання збільшенню періоду розвитку шкідника. Бур’яни з родини пасльонових можуть бути резерваторами томатної молі, тому потрібно проводити їх систематичне знищення, як на самих посівах, так і поза ними. Видаляються бур’яни і безпосередній близькості від заражених теплиць в теплицях і парниках для знищення лялечок томатної молі протягом 4-5 тижні проводять соляризацію (прогрівання сонцем) ґрунту. Заражені різними стадіями шкідника плоди та частини рослин, а також всі рослинні рештки необхідно знищувати. Ґрунтообробна техніка підлягає очищенню за допомогою промивання водою високого тиску або пару після використовувати на заселених ділянках. Також, для запобігання розповсюдження молі, увесь виробничий інвентар, пакувальний матеріал та одяг працівників потрібно ретельно перевіряти і за необхідністю очищати. Вікна, двері та інші можливі отвори в теплицях повинні бути оснащенні захисними сітками, діаметром не менше 1,6 мм. Значно знижує щільність зимуючого запасу шкідника глибока оранка2ґрунту.
    Важливе місце займає хімічний метод боротьби високоефективними інсектицидами. При застосуванні пестицидів необхідно керуватися «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні». Враховуючи швидке вироблення шкідниками резистентності, випробування інсектицидів проти томатної молі продовжуються. Найбільш використовується такі інсектициди як Данадим стабільний, Проклейм, Том, Фастак, Блокбастер, Белт, та біопрепарати Лепідоцид, Агрінсекта. Для ліквідації вогнища томатної молі обробіток проводиться з інтервалом 10-12 днів, бажано інсектицидами різної дії з розрахунком встановлених строків очікування.

    Просимо власників присадибних ділянок, фермерів в разі виникнення підозри про наявность  пошкодження помідорів і інших пасльонових культур цим шкідником вжити всі заходи по його знищенню.

     За довідками звертатись по тел. 3-86-81 або за адресою вул. Князя Олега, 53.

                                                    Головний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області

    Переглядів 3520
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua