Версія для друку
Четвер, 28 жовтня 2021 15:16

Районний центр тероборони на всеукраїнському семінарі свій досвід роботи представляв

У другому  навчальному модулі по підготовці інструкторів з національно- та військово-патріотичного виховання «Ranger Force II», що відбувся у Пластовому центрі в місті Буча на Київщині, взяла участь команда інструкторів під керівництвом директора КП «Володимир-Волинський районний центр підготовки територіальної оборони» Олега Бойка та заступника голови районної ради Андрія Оніщука.

Вкотре організований громадською організацією «Альфа селф дефенс» семінар пройшов під гаслом: «Труднощі - це ключ до досконалості». А охочі вдосконалити свої знання та уміння з тактико—спеціальної та альпіністської підготовки, тактичної медицини та бойової психології прибули з різних куточків України, адже цей навчальний модуль за напрямкам із різних дисциплін націлений на підготовку інструкторів для Сил територіальної оборони.

   «Захід був організований таким чином, що кожен міг і чомусь повчитись, і поділитись з іншими власним досвідом. Вразив рівень підготовки залучених тренерів, а усі без винятку лекції, тренінгові вправи та практичні завдання були дуже корисними і пізнавальними. Нашій волинській команді, зокрема, цікаво було дізнатись і про тонкощі психологічної роботи з військовими, які перебувають в зоні реальних бойових дій, і про особливості надання домедичної допомоги в бою, і про застосування новітнього озброєння. А представників інших областей дуже зацікавив правовий і практичний механізм створення центру тероборони за нашим зразком, аналогів якому в Україні немає», - розповів Андрій Оніщук.

Він також поділився враженнями від конкретних тренувальних занять. Наприклад, дуже показовим було навчання в групах по завданнях спецпризначенців – тут учасники навчались розуміти термінологію і мову жестів, розгортати та згортати свій підрозділ  «віялом»  або «ялинкою». Відпрацьовували і виявлення та знешкодження диверсійно-розвідувальних груп, затримання автомобіля з терористами. «Нам вдалось поспостерігати за роботою професіонала, який самостійно нейтралізував одну за одною кілька груп «диверсантів», використовуючи для власного маскування підручні засоби та природні матеріали. А затримання підозрюваних, які пересуваються автотранспортом, виявилось процесом більш ніж жорстким», - зазначив Андрій Юрійович.

Не менш корисними, розповів він, були навчання навичкам роботи з альпіністським спорядженням, організації страховки і самостраховки, наведення навісної переправи, тактичного спуску із будівлі багатоповерхівки.

А тактико-спеціальна підготовка дала потужну тактичну базу знань по роботі зі зброєю. До слова, під час семінару компанією ТОВ «Інтерпромінвест» та особисто конструктором Сергієм  Луговським були представлені розробки та сучасної української новітньої зброї та технічних пристроїв, а це «Вулкан» (Малюк) калібру 7,62 і 5,56, модифікований гранатомет під ВОГ-25, система протидії дронам та БЛА «RIFF», а також пристрій для захисту персонального комп’ютера — цифрових підписів та звітностей «Токен», що актуально в умовах війни інформаційної.

Окремо варто відмітити роботу команди психологів, які поділились досвідом бойової практики виведення із ступору людини на різних етапах психологічного афекту: від виклику до військкомату призовника або резервіста територіальної оборони і до нападу-захоплення населеного пункту, обстрілу будинку, блок-поста тощо.

«До участі у семінарі зголосились чимало людей із різних причин. Приємно, що володимир-волинська команда змогла представити абсолютну новелу у системі територіальної оборони, яка зараз переживає період становлення і розвитку. Перейняти досвід роботи нашого центру підготовки тероборони уже захотіли житомиряни, зацікавились представники інших областей. Є також домовленість із ГО «Альфа селф дефенс» щодо розширення спектру навчальних дисциплін та обговорені  можливості організації чергового етапу цього Всеукраїнського семінару на теренах Волинської області», - підсумував участь в події Андрій Оніщук.  

Переглядів 3967

Галерея зображень